خاک و کشاورزی پایدار

آزمون خاک اولین قدم در مدیریت خاک است. برای پی بردن به اهمیت آزمون خاک توجه به مفهوم کشاورزی پایدار ضروری است:
کشاورزی پایدار به گونه ای از کشاورزی گفته می شود که نیازهای غذایی و نساجی کنونی جامعه را تامین کند. در ضمن اینکه حاصلخیزی و باروری خاک افزایش یابد یا حداقل تغییر نکند. همچنین توانایی خاک برای برآوردن نیازهای نسل فعلی یا آینده به خطر نیفتد. در ابتدا به تعریف خاک می پردازیم.
تعریف خاک
بسته به زمینه فعالیت، کلمه “خاک” ممکن است معانی بسیار متفاوتی داشته باشد. از نظر یک مهندس ساختمان، خاک ماده ای است که به عنوان مصالح در ساخت و سازها مورد استفاده قرار می گیرد. از دیدگاه زمین شناسی “خاک” قسمت جامد و نرم قسمت بالایی پوسته زمین است که با تجزیه مواد معدنی و آلی و تشکیل ترکیبات جدید ایجاد می شود. اما از منظر یک خاکشناس “خاک“لایه نازک حاصل از فرسایش سنگ مادر یا سنگ بستر می باشد که به مرور زمان لایه های جدیدتری روی لایه اولیه تشکیل شده و در نهایت نیم رخ خاک یا پروفیل خاک شکل می گیرد.
خاک یا Soil مخلوطی از مواد معدنی، مواد آلی، گازها، مایعات و میکروارگانیسم ها هستند که در کنار یکدیگر بستر توسعه ریشه گیاه را فراهم می کند.
خاک یکی از اجزای اساسی محیط زیست و منبع ارزشمند مواد غذایی است که باید به دقت مدیریت شود زیرا به راحتی آسیب می بیند و یا از بین می رود. در این راستا آزمون خاک یکی از ساده ترین راههای ارزیابی حاصلخیزی خاک به منظور تعیین مقدار عناصر غذایی، انتخاب کشت و میزان کود مورد نیاز می باشد.
*یکی از اهداف مهم آنالیز خاک پی بردن به کمبودها و سمیت عناصر غذایی در خاک به منظور توصیه کودی اصولی است. مصرف بهینه کود از مهم ترین عوامل افزایش عملکرد محصول و ارتقا سطح سلامت جامعه است.